Tunsul oilor este o operatiune anuala si obligatorie, care se efectueaza intre 15 mai si 15 iunie, in zilele in care temperatura medie depaseste 10 grade Celsius.
Oile din rasele Turcana si Tigaie se pot tunde intre 10 mai si 1 iunie, datorita rezistentei corporale, la variatiile de temperatura. Efectuata mai devreme, tunderea ovinelor poate duce la pierderi de efectiv sau la scaderea productiei de lapte, ca urmare a temperaturilor scazute si a ploilor reci de primavara. In acest material, ne vom referi strict tehnic la tunderea oilor.
Organizarea
Ordonarea operatiunii se face intr-un spatiu special destinat tunderii oilor sau intr-unul alocat temporar, situat in extremitatea saivanului. Incaperea se curata riguros si se dezinfecteaza, se doteaza cu mese de tuns, pregatindu-se apoi utilajele necesare acestei lucrari. Cu cel putin 12-14 ore inaintea tunderii, se sisteaza hranirea animalelor, pentru evitarea accidentelor ce pot sa apara ca urmare a incarcarii tubului digestiv. Inainte cu 24-36 de ore trebuie asigurat un interval de odihna a animalelor.
Sunt cunoscute, la nivel mondial, cinci metode de tundere a ovinelor, aplicate in functie de buget si/sau competenta profesionala:
1. Tunsul manual, efectuat cu foarfeca de tuns, metoda cu productivitate scazuta;
2. Tunsul mecanic, cu masini de tuns (agregat de 12 masini), in care productivitatea este de doua ori mai mare decat cea obtinuta in tunderea manuala, tunderea finalizandu-se uniform, aproape de piele;
3. Tunsul chimic (ramasa la nivel de experiment) reprezinta administrarea unor substante ciclostatice, care au proprietatea de a opri diviziunea celulara, la nivelul stratului generator pilos;
4. Tunsul biologic (eficienta tehnic, dar foarte costisitoare) se efectueaza prin administrarea unui hormon dermic local;
5. Tunsul cu robot (mecanic sau cu laser) se face rapid, pe spate sau pe flancuri; metoda folosita in Australia, aflata in curs de perfectionare si adoptie pe scara larga.
Practic, tunderea ovinelor incepe din regiunea sternala, spre abdomenul acestora, urmand a fi continuata in partile interioare, apoi partile extreme extratoracice, gatul, corpul si spatele. Tunderea se incheie pe partile exterioare ale picioarelor. La 2-3 zile dupa tundere, se trece la imbaiere, in scopul prevenirii scabiei. Imbaierea se repeta dupa circa doua saptamani si – mai apoi – toamna, inainte de intrarea in stabulatie.
Pentru realizarea tunsului, recomandam utilizara masinii de tuns electrice de 400w. O puteti utiliza atat pentru tunsul oilor, dar si a cainilor sau a caprelor.
[…] fermagro.ro; […]